Taknemmelighed forandrer din hjerne

angst depression hjernetræning søvnproblemer taknemmelighed

Vidste du, at når du sætter dig ned og reflekterer over, hvad du sætter pris på i dit liv, så forandrer du samtidig din hjerne? Det viser amerikansk forskning.

Mennesker, som føler taknemmelighed i deres liv, er mindre deprimerede end andre. Taknemmelige mennesker sover også bedre, og forskningen viste også, at når de sover bedre, så bliver angstniveauet også mindre.

Det hænger sammen med, at mennesker, som gennemsnitligt scorer højt på følelsen af taknemmelighed, har øget aktivitet i den del af hjernen, som hedder hypothalamus. Herfra reguleres bl.a. søvn, stofskifte og stressniveau.

Taknemmelighed booster både produktionen af signalstofferne serotonin og dopamin i hjernen, stoffer som er med til at fremkalde velbehag. 

Hvordan kan du få mere taknemmelighed ind i din hverdag?

  • Indfør en taknemmelighedsdagbog, som ligger på din hovedpude. Hver aften så find 2-3 ting – oplevelser – mennesker – som du sætter pris på, du har haft i dit liv i dag.
  • Hvis du har en partner, så læg jer om aftenen, før I skal sove, og reflekter over, hvad I har sat allermest pris på i dag. Fx at børnene legede godt sammen inden aftensmaden, eller at I hyggede med dem i sofaen. Eller at solen skinnede. Eller at I har hinanden. 
  • Sig eller skriv et brev til et andet menneske, at du er glad for, at vedkommende er i dit liv
  • Tænk på, hvad du sætter allermest pris på ved dig selv.
  • Lyt til en meditationsøvelse, hvor du træner taknemmelighed. Jeg har indspillet en meditationsøvelse i taknemmelighed, som du finder på youtube. Tag en pause, lyt til øvelsen og begynd allerede i dag at ændre på din hjerne.

Lyst til at følge med? 

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig en kort intro til hjernetræning. På nyhedsbrevet får du bl.a. besked om nye blogindlæg samt tilbud fra min shop med hjernetræning.

OBS - nyhedsbrevet kommer en til to gange om måneden