Pulsen op efter stress

egenomsorg langtidsfølger motion puls stress stress hos pårørende

Birthe kom til mig, fordi hun gennem tre år havde kæmpet med stress. Stress på en måde, hvor hendes krop var helt i selvsving og kørte i alt for højt gear.

Hun havde gennem de tre år brugt mere end 15.000 kr på diverse former for behandling: Coaching, hormonbehandling, stofskiftebehandling, zoneterapi, akupunktur-behandlinger med mere. Men intet havde rigtig virket.

Hun sov ekstremt dårligt om natten, men noget af det allerværste for hende var, at hun havde måttet opgive sin store hobby – at cykle mountainbike – og det store sociale netværk hun havde her.

Alt for høj puls ved aktivitet

Hun beskriver det selv således: ” Efter en cykeltur på blot 1-2 timer på et spændende spor i skoven, så kunne jeg ikke sove. Jeg havde energi i kæmpe doser i mit hoved, kunne slet ikke komme ned i gear igen og falde til ro. Investerede i en E-bike – for at undgå at pulsen kom op. Men det hjalp ikke overhovedet. Min hjerne blev stadig overgearet.

Der skrives række op og ned om, hvad man skal gøre for at undgå stress, og hvad man i hvert tilfælde ikke skal gøre under stress. Men der er ingen information om, hvordan man kommer tilbage i sportens verden efter en stressperiode. Måske fordi folk reagerer forskelligt på motion derefter? Det var megafrustrerende.”

Et kig til barndommens påvirkning af nervesystemet

Birthe fik tanken, at hypnose måske kunne hjælpe hende på sporet igen efter at have hørt mig i en podcast, jeg deltog i om hypnose og stress.

Noget af det jeg spurgte ind til var Birthes historie. For nok havde hun været nede med stress for ca. 3 år siden – men hvordan så livet ud før det? Da hun var barn fx?

De oplevelser vi får med os som børn præger stadig vores nervesystem, når vi bliver voksne.

Hvis vi bliver mødt af vores forældre og bliver beroliget, når vi har brug for det, så lærer vi selv at finde ro. Men hvis vi ikke bliver mødt tilstrækkeligt – men mødes enten af afvisninger, skæld ud eller måske af ingen respons, så får vi ikke lært evnen til at berolige os selv. Så bliver vores fundament utrygt.

Og det kan senere komme til udtryk, når vi væltes omkuld som voksne – at vi simpelthen får svært ved at rejse os igen og finde ro efter stress.

Birthe var vokset op med, at der ikke var overskud til hende som lille. Forskellige omstændigheder hjemme gjorde, at Birthe lærte, at hun skulle tage sig af andres behov og gemme sine egne væk. Og da hun senere løb ind i en meget uheldig chef, der tromlede alle, væltede læsset for hende.

Kunsten at stå ved sine egne behov

Birthe havde brug for dels at få gjort op med sin fortid – hvilket hypnose er en god metode til: At få sagt fra overfor de omstændigheder hun havde stået i. Det arbejdede vi med. Og så havde hun brug for at stå ved sine behov her og nu – også på sin nuværende arbejdsplads. Sige fra når arbejdsbyrden blev urealistisk og få lavet nogle arbejdsvilkår, som hun kunne holde til.

Hun beskrev det selv således:
” Det som gjorde mest indtryk på mig i samtalerne med dig, var at du lynhurtigt fandt ind til kernen af de problemer jeg slås med. Uden at jeg selv vidste det. Men min krop reagerede straks. Følte en hård knude i min mave, og ja tårerne kom jo væltende.

Du fandt ind til kernen af, hvad der har gjort, at jeg har fulgt et bestemt mønster i hele mit liv. At det mønster stadig holdt mig i min egen fælde:
Jeg er ikke god nok
Jeg kan ikke sige fra
Jeg er fuldstændig afhængig af at få andres accept – selvom det går ud over mig selv i sidste ende

Jeg har bare ikke været klar over hvorfor. Jeg har ikke været i stand til at se, hvad det gør ved mig ikke at sige fra. Jeg har ikke draget omsorg for mig selv. Min søvn har været forfærdelig i tre år. Men jeg havde bare indstillet mig på, at sådan var det bare. Overlevet dag for dag i stedet for at leve dag for dag.

Omkostningerne har været høje: Et deltidsjob, ingen social samvær efter arbejde fordi jeg er drænet, venner falder efterhånden fra – for det er svært at pleje veninder, når overskud og energi mangler. Lydfølsomhed og meget andet deroveni.”

Hvordan er det så gået?

Birthe og jeg havde i alt fire konsultationer sammen. Og hun beskrev bagefter, hvad hun fik ud af forløbet:

”Jeg håbede at jeg straks kunne bevæge mig ud og dyrke motion igen efter et par besøg hos dig. Men nej – det var ikke et quick fix. Jeg lyttede og gør stadig – til dine hypnosefiler fra Youtube. Og de lydfiler du lavede specielt til mig.

Det jeg fandt ud af var, at der var så mange andre eftervirkninger efter min periode med stress, at de nærmest hang om benene på mig som klodser. Mit nervesystem (et ord jeg ikke kendte) var presset. Og ja - derfor kunne min krop selvfølgelig heller ikke holde til at blive presset i sport.

Jeg er stadig ikke, som jeg var før – og bliver det nok aldrig. Men det er fint nok. Nu ved jeg, hvad der er godt, og hvad der er skidt for mig. Både i arbejdslivet og privat. Hvornår jeg skal holde en pause for at klare resten af dagen – for at få en rolig nat.

Nu forsøger jeg at sige fra – det er en meget gammel indgroet vane ikke at sige stop, og nogle gange er jeg nødt til at vende tilbage til en person og skifte mening, fordi jeg glemmer at sige fra. Og det er ikke kun i arbejdslivet jeg skal sige fra. Det er også overfor familien. Og det er en hårfin grænse.

Det er godt at vide, at min opvækst har betydet, at jeg er som jeg er. At det ikke kun er min egen fejl, at det ”gik galt ”. Min søvn er meget bedre. Virkelig meget bedre, nu er det måske to dårlige nætter i løbet af en uge hvor det før var omvendt.

Jeg er stadig nødt til at passe rigtig meget på mig selv – ikke overanstrenge mig selv i løbet af dagen. Have så mange afslappende pauser som muligt. Jeg kan stadig ikke have aftaler om aftenen, men mit energiniveau bliver bedre og bedre.

På mountainbike har jeg nu været med min mand ude på dejligt spor et par gange i hver 1,5-2 timer. Og jeg har sovet fint. Det er jo pragtfuldt!!! Det er på E-bike, så jeg ikke får pulsen op, og det er med indlagte pauser og i mit tempo. Det er så livsbekræftende at være lidt i gang igen. Vi hygger os max.

Jeg har kun de varmeste anbefalinger til dig Ane Katrine. Det har ændret mit liv at have samtaler med dig. Det uhyggelige er bare at jeg ikke vidste at jeg havde behov for dig."

Har du brug for hjælp til din stress?
Hvis du står i noget, som ligner Birthes situation, så er du meget velkommen til at ringe eller sende en kort mail og bede mig sende sikker mail tilbage. Så kan du nemlig beskrive din problematik i en sikker mail, så andre ikke kan læse med. Du skriver bare på [email protected] eller ringer på tlf. 60 55 91 94.

 

 Photo by Kay Liedl on Unsplash

Lyst til at følge med? 

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig en kort intro til hjernetræning. På nyhedsbrevet får du bl.a. besked om nye blogindlæg samt tilbud fra min shop med hjernetræning.

OBS - nyhedsbrevet kommer en til to gange om måneden