Behandling af flyskræk med hypnose

flyskræk hypnose traumebehandling

Frygt for at flyve er et problem for mange. Nogle gange har man haft en virkelig dårlig oplevelse med at flyve, som har sat sig i kroppen og udviklet sig til en fobi. Andre gange ved man ikke, hvor flyskrækken kommer fra – og så kan det være endnu mere frustrerende at være bævende nervøs bare ved tanken om at bestille en flybillet.

Flyskræk handler ikke altid bare om flyskræk. Ganske ofte ligger der oplevelser bag, som intet har med flyvning at gøre. Oplevelser af at være blevet spærret inde eller holdt fast eller måske oplevelser af livskriser, som sætter sig i én på en rejse.

Jeg har af og til oplevet, at der ligger en generaliseret angst nedenunder, som måske ikke er ’brudt igennem’ for alvor, men hvor flyskrækken eller andre former for transportangst (fx frygt for at køre bil) bliver det første udtryk for den bredere angst.


Hypnose til flyskræk

Jeg anvender altid hypnose, når det handler om flyskræk. I hypnosen kan vi nemlig arbejde med at finde en udløsende årsag (hvor kommer det fra?) og få helet den belastende oplevelse/ traumet. Så giver jeg underbevidstheden et ordentligt boost af tryghed og følelser af sikkerhed. Og endelig er der en god effekt i at forestille sig den næste flyvetur, hvor man føler sig tryg og sikker – eller at forestille sig, at man kan bruge de teknikker, man har lært til at berolige sig selv, hvis uroen skulle komme igen.

Flyskræk pga. tidligt barndomstraume

Maria (navnet er ændret) kom til mig for at få behandling for flyskræk, fordi hun skulle afsted på drømmerejsen med sin familie, men frygtede, at hendes flyskræk skulle ødelægge hele oplevelsen. Vi aftalte tre tider lige op til rejsen.

Maria kom med flere symptomer end bare fobien for at flyve, bl.a. havde hun altid haft problemer med at kunne trække vejret helt i bund og føle, at hun fik luft nok. Hun havde tænkt, at det sidste drejede sig om noget fysiologisk, men man havde aldrig fundet en forklaring hos lægen.

I behandlingen kom vi frem til et meget tidligt traume, hvor Maria var helt spæd. Vi arbejdede sammen om at få givet den lille udgave af Maria tryghed og omsorg, og at føre denne fornemmelse med op til i dag. Endelig skulle Maria forestille sig, at hun nu ville kunne berolige sig selv og det helt lille barn, som hun stadig havde med sig indeni, så hun kunne flyve, hvorhen hun ville. I selve behandlingen mærkede Maria, hvordan vejrtrækningen blev lidt anderledes – som om spændinger i brystet i nogen grad gav slip.

Maria trænede også hjemme med mere generelt at få ro på nervesystemet (med min indspilning på youtube) og med en hypnose, som vi indspillede sammen, hvor hun skulle på rejse og forestille sig turen.

Marias drømmerejse

Da Maria kom hjem fra sin rejse, fik jeg en mail fra hende, som jeg har fået lov til at citere. Hun skrev:

Først for fremmest tak for et godt forløb hos dig. Ud over at det har båret frugt og var et spændende forløb var det også et meget trygt og kompetent arbejde i din konsultation.

Især flyveturen derud gik utrolig godt! Der var døgnet op til en del nervøsitet. En del handlede om, hvorvidt jeg turde tro på, at den forandring jeg mærkede ikke ville forlade mig med det samme, jeg ankom til lufthavnen. Men tvært imod oplevede jeg, hvordan de beroligende og "normaliserende" sætninger, som jeg havde hørt adskillige gange, var tilstede. Som om jeg havde været der før så mange gange… hvis du forstår hvad jeg mener. Situationen var, på en eller anden måde, velkendt og derfor ikke i sig selv utryg.

Jeg fik sovet lidt på den lange flyvetur, og når jeg vågnede og mærkede lidt uro, kunne jeg relativt nemt fokusere på at finde tilbage til roen.

Hjemturen blev pga. en stor forsinkelse tidsmæssigt lang og var mentalt mere udfordrende for mig. Som om paraderne faldt lidt sammen med trætheden. MEN alt i alt gik det også godt.

På de korte flyveture derude sad jeg og kiggede ud af vinduet og fulgte roligt landskabet under mig. Juhuuu :-) Desuden har jeg mærket en udtalt forandring i forhold til mit åndedræt og trykken i brystet. Det er ikke helt væk, men der er noget der blødt op.

Virker hypnose altid?

Jeg har arbejdet med flyskræk en del gange, de fleste gange med stor succes – men jeg har også haft et par stykker, som ikke fik den hjælp ud af det, som de havde håbet.

Hvis de traumer, som man bærer på, er meget massive fx som følge af trusler og vold i barndommen eller lignende, så kan 1-3 behandlinger for flyskræk ikke altid gøre det.

Så kan der være brug for et længerevarende forløb, hvor der arbejdes med traumerne gentagne gange. Der kan også være brug for at lære teknikker til at berolige nervesystemet mere generelt, fordi gentagne traumer gennem længere tid sætter vores nervesystem i forhøjet alarmberedskab. Man bliver således mere følsom for stress og er i risiko for at blive yderligere traumatiseret, hvis man kommer ud for nye belastende oplevelser. Her er flyskræk ofte blot et symptom på noget, som er langt større.

Lyst til at følge med? 

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig en kort intro til hjernetræning. På nyhedsbrevet får du bl.a. besked om nye blogindlæg samt tilbud fra min shop med hjernetræning.

OBS - nyhedsbrevet kommer en til to gange om måneden