Hvad vil det egentlig sige at være omsorgsfuld overfor sig selv?

#egenomsorg tag dig sammen

Jeg har været i lidt af en jobmæssig krise de sidste par år.

Følt at jeg var gået i stå. Mistet motivationen. Haft svært ved at se målet. Tænkt på, om jeg skulle blive ansat i Netto.

Der har været mange gode udefrakommende grunde til, at jeg var lav på energi. Min mor har været syg, min knægt har været i mistrivsel, mit kærlighedsliv var besværligt.

Jeg tænkte: ”Nu skal du bare være god ved dig selv Ane Katrine. Du skal ikke presse dig selv, bare tillad dig at tage det stille og roligt.”

Så jeg var god ved mig selv.

Jeg skar ned på de dage, jeg havde klienter. Jeg lavede udviklingsdage, som blev til omsorgsdage i stedet, hvor jeg nursede mig selv. Lavede te. Gik en tur. Tænkte lidt tanker, læste en krimi og længtes efter at mærke inspirationen. Sikker på at den nok skulle komme, når jeg havde været god nok ved mig selv længe nok.

Men som tiden gik, blev jeg bare mere og mere frustreret. For der kom ingen inspiration. Ingen gejst.

Jeg har altid talt med mine klienter om, hvordan de kunne passe bedre på sig selv. Hvad det ville sige. Jeg syntes, jeg gjorde alt det rigtige overfor mig selv.

Hvorfor fik jeg det ikke bedre? Hvorfor kom energien ikke tilbage til mig? Skabertrangen, som jeg tidligere har været så fyldt af..

Så var jeg hos en gammel vis psykolog på 76 til en samtale. ”Jeg tror ikke på, at du skal blive siddende der og vente på inspirationen” sagde hun: ”Jeg tror, du skal gå i gang med det, du tænker, du skal lave. Og så tror jeg, energien kommer.”  

På en eller anden måde så klingede det fuldstændig rigtigt indeni mig.

Nu havde jeg jo prøvet i måske 1½ år at være blid, kærlig og omsorgsfuld overfor mig selv, og det havde intet ændret. Jeg måtte prøve noget andet.

Så gik jeg i gang med at lave et nyt produkt med hendes visdomsord i baghovedet. Og jeg blev pludselig grebet. Pludselig kom energien strømmende tilbage, og jeg kom i kontakt med, at jeg jo synes, det er så berigende og sjovt at udvikle nye tanker og ideer.

Det var, som om den der tunge dyne, der havde ligget ind over mig i lang tid, pludselig forsvandt.

Og så gik det op for mig:

Omsorg for mig selv er ikke altid at tage det stille og roligt, komme i ro, drikke te og gå ture.

Omsorg kan også være at tage sig sammen og komme i gang med det, man går og længes efter. Bare lidt i gang – og lidt mere. Små skridt, så man bevæger sig i retning af de værdier, man egentlig har. Og pludselig kan man rykke helt vildt.

Mange af os har en tanke om, at vi skal kunne eller gøre alting 100%, før det er godt nok. Jeg havde fx ideen om, at jeg skulle brænde 100% igen, før jeg kunne tænke nye ideer.

Det fik jeg pillet lidt fra hinanden: Jeg skulle bare komme lidt i gang, for så kom jeg trods alt ud af stedet. Lidt bevægelse er trods alt bedre end at stå stille – i hvert fald ift. mig. Og jeg kunne mærke glæden over trods alt at komme i gang, selvom det var små skridt i starten.  

Det gælder faktisk for utrolig mange problemstillinger:

Vil du gerne i gang med at løbe, så kan du næppe løbe 5 km fra starten (det er nok heller ikke sundt for din krop). Men så kan du løbe i måske 40 sekunder, og så gå lidt. Og så løbe lidt igen, og gå lidt mere. Så er du i gang, og det er bedre end at blive derhjemme i sofaen.

Vil du gerne skære ned på mængden af sukker, hvor kunne du så starte? Sæt små overkommelige mål, som er til at honorere. Hvis du skal skære ned alle steder, så bliver det uoverkommeligt, og sandsynligheden for, at du mislykkes vil være langt større. Jeg er personligt lige startet med at droppe sukker i min te.  

Har du angst og svært ved at komme ud, men drømmer om at kunne gå frit ud i verden, så kan du måske starte med at gå lidt ud i din have – måske bare to minutter – senere fem minutter – så måske ti minutter? Og når du kan være i din have og føle dig nogenlunde tryg, så kan næste skridt måske være at gå en lille runde omkring dit hus? Og udvide den runde lige så stille. Små skridt er bedre end stilstand, hvis der er noget du drømmer om.

Det handler om værdier. Om at bevæge sig i retning af sine værdier, og det man drømmer om.  

Hvad drømmer du om? 

Hvad kunne være det første lille skridt, du kunne tage, så du føler, du kommer i gang med at nærme dig dine drømme?

Jeg kan kun sige, at det har været så berigende at få arbejdsglæden tilbage igen. Og at jeg hver dag kan tage et lille eller nogle dage – et stort – skridt i den retning, som gør mig glad. Jeg er på vej til at leve efter mine værdier. 

 

Lyst til at følge med? 

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig en kort intro til hjernetræning. På nyhedsbrevet får du bl.a. besked om nye blogindlæg samt tilbud fra min shop med hjernetræning.

OBS - nyhedsbrevet kommer en til to gange om måneden