Grundstress: Når fundamentet er ustabilt

#stress barndomstraumer indre uro

Jeg har skrevet om grundstress hos forældre til børn, der lider enten pga. fysisk eller psykisk sygdom.

Men grundstress findes også hos andre af de klienter jeg arbejder med.

Typisk mennesker, som er vokset op under rigtig svære vilkår. Enten har de som børn selv været syge og ind og ud af sygehus – nogle med lange indlæggelser uden mor og far.

Nogle har været på børnehjem og er blevet bortadopteret.

Nogle har oplevet systematisk mobning i årevis i skoleårene.

Og endelig er der de, som kommer fra socialt belastede familier: Måske en psykisk syg forælder eller en forælder, der havde et misbrug. Måske skulle man flytte hele tiden eller der var vold i hjemmet.

Sådanne begivenheder sætter sig i nervesystemet som den her grundlæggende uro, jeg kalder for grundstress.

Vi ser et forhøjet alarmberedskab hos børn, som har haft sådanne oplevelser. Deres indre vagtpost – den kerne i hjernen som hedder amygdala – den er ofte større og mere følsom end hos mennesker, der ikke har oplevet barndomstraumer.

Mange formår at lægge det bag sig.
Man får skabt nogle trygge stabile rammer, og så kan følelsen af uro forsvinde. Man glemmer måske helt, at den har været en del af en.

Men pludselig kan den blive trigget – som trold af en æske – dukke op, hvis der sker noget, der vælter stabiliteten, fx stress på arbejdet eller en stresset situation derhjemme.

Så er der pludselig åbent ned til det fundament af ustabilitet, som man har med sig. Og så kan angsten og uroen vælte op i én, og alt det du troede var lagt bag dig, står lige pludselig lyslevende foran dig. Og ofte aner du ikke, hvad det handler om.

Når jeg møder grundstress i terapien, så begynder jeg den indre rejse sammen med klienten for at blive klogere. Finde ud af, hvad pokker der er dukket frem. Og hvad man så stiller op.

Hjernetræning er ofte en del af løsningen hos mig. I træningen lærer nervesystemet at genfinde bremsen og kalde ro frem. Det kan give klienten en følelse af, at man kan gøre noget selv for at få det bedre.

Prøv det selv på min Youtubekanal eller her på min hjemmeside, hvor du kan købe hjernetræning, som hjælper dig til at få ro på dit fundament.

Lyst til at følge med? 

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig en kort intro til hjernetræning. På nyhedsbrevet får du bl.a. besked om nye blogindlæg samt tilbud fra min shop med hjernetræning.

OBS - nyhedsbrevet kommer en til to gange om måneden