Eksamensangst og præstationsangst - når hjernen går i panik

angst eksamensangst visualisering

Kender du det, når klappen går ned?

Du ved simpelthen ikke, hvad du skal sige.

Måske ved du, at du godt ved det… det som skal siges. Men du kan ikke finde det på hylderne inde i din hjerne.

Sådan kan man få det, når man skal til eksamen, men også i det hele taget, når man skal præstere og gerne vil gøre det godt, men føler sig presset.

Men ved du hvorfor, du kan få det sådan?

Det handler om, at dit indre alarmsystem er gået i gang.

Inde i din hjerne er præsentationer/ præstation blevet kædet sammen med fare.

Måske fordi du en gang i femte klasse skulle lave et oplæg, og der var nogen, som sad og hviskede og fnisede. Og du var sikker på, at det handlede om dig. (Det gjorde det måske også).

Ofte er det sådanne erindringer, vi kommer tilbage til i hypnosen, når jeg har individuelle sessioner, som handler om eksamensangst.

Efterhånden bliver der så bygget ovenpå. Hjernen begynder at gå i selvsving, når man skal sige noget foran andre. Hver gang du nærmer dig noget, der minder om lignende situationer, så spotter din indre vagtpost ’Amygdala’ inde i din hjerne, at der er fare på færde og sætter gang i dit ’kamp/ flugt’ beredskab, at nu skal du enten kæmpe eller flygte: 

Du begynder at svede

Dit hjerte slår hurtigere

Dit åndedræt bliver overfladisk

Din krop bliver fuld af uro pga. en masse adrenalin

Det er helt almindelige stresssymptomer, som er hensigtsmæssige, hvis du skal kæmpe eller flygte.

 

Problemet til eksamen er, at du IKKE kan løbe nogen vegne. Følelsen af at være låst fast kan få nogen til at blive nærmest lammet, når det er rigtig slemt, fuldstændig ligesom man kan gå i frys, hvis man bliver overfaldet og frygter for sit liv.

Tilstanden går også udover din hjernes funktion.

Du kan fx opleve:

Du har svært ved at finde ordene

Du har svært ved at bevare overblikket

Du kan ikke huske alt det, som du har lært.  

Du kan få svært ved at styre dine følelser og begynder måske at græde eller er rigtig nervøs.

Når der er et højt stressniveau i krop og hjerne, lukker hjernen ned for de mere avancerede funktioner som din tænkning og hukommelse, fordi kroppen skal koncentrere sig om at overleve – altså slås for livet eller løbe for livet.

 

Så hvad pokker stiller du op ved eksamensangst?

Du kan selvfølgelig søge individuel behandling hos en hypnotisør eller psykolog/ psykoterapeut. Men du kan også gå i gang hjemme på egen hånd!

Du kan lære at berolige din hjerne og dit nervesystem med forskellige teknikker.

Et oplagt sted at begynde er dit åndedræt. Hvis du laver længere udåndinger end indåndinger, så dæmper du stille og roligt dit stressniveau. Du kan fx bruge 4-7-8 vejrtrækningen, som jeg har lavet en instruktion til. Den kan du finde på Youtube.  

Du kan også arbejde med dit kropssprog. Ved at indtage det vi kalder for ’Power poses’, kan du nemlig fortælle amygdala, at du er ovenpå og har styr på det. Power poses vil sige, at du spiller skuespil og laver et kropssprog fuldt af power. Gør dig så stor som du kan. Breder brystet, ranker ryggen. Sætter dig i en bredstående stilling. Du skal mindst være i din power pose 2 min., før budskabet når op til din hjerne.  

 Både ved at træne dit åndedræt langsomt og indtage power poses arbejder du ’nedefra og op’: Du fortæller med hjælp fra din krop din hjerne, at der ikke er fare på færde.

 

Visualisering

Endelig kan du lære at bruge visualiseringer til at skabe ro. Visualisering vil her sige, at du forestiller dig noget inde i hovedet. Det er det redskab vi bruger i hypnose og mentaltræning.

For nogle er det en superhurtig måde at få kontrol over deres eksamensangst. Andre skal bruge lidt mere tid på at træne at finde roen, især hvis der er en mere generel angstproblemstilling indover.

Når du har den følelse i dig, kan du så begynde at se for dig, at du kan tage roen med til eksamen. Være ovenpå. Finde alle ordene. Være rolig og fattet. Se lærer og censor i øjnene. Præstere som du gerne vil.

Måske kan du gøre det selv, måske har du brug for hjælp til det. Det kan evt. bare være en lydfil.  

I individuel behandling vil vi i hypnose ofte arbejde med at finde tilbage til der, hvor eksamensangsten startede og få gjort den lille pige i femte klasse tryg, og så arbejde frem i tid og hjælpe dig til at forestille dig, at du kan tage roligt til eksamen.

 

Hvad gør du nu?

Ja, du kan jo gå i gang med de ting, jeg har foreslået her – og se hvad du kan finde på google.

Men du kan også købe mit minikursus til eksamensangst her på hjemmesiden.

I kurset folder jeg emnerne mere ud: Dit kropssprog og dit åndedræt. Og så finder du tre visualiseringsøvelser til at træne ro i dit nervesystem og i din hjerne – og at gå til eksamen med ro.

Du finder kurset lige her.

 

Lyst til at følge med? 

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig en kort intro til hjernetræning. På nyhedsbrevet får du bl.a. besked om nye blogindlæg samt tilbud fra min shop med hjernetræning.

OBS - nyhedsbrevet kommer en til to gange om måneden