Brug dit åndedræt til at få ro på

angst egenomsorg selvberoligelse

Måske ved du godt, at din sindstilstand påvirker din vejrtrækning?

Hvis du fx bliver bange, så sætter kroppens stresshormoner mere gang i dit åndedræt, så du får tilført mere ilt. Det skal dine muskler bruge, hvis du skal forsvare dig selv eller løbe din vej, som er din naturlige respons på at blive bange. Så trækker du vejret overfladisk og hurtigt.

Nogle kan opleve, at de begynder at hyperventilere, når de bliver bange. Det forstærker faktisk bare angsten.

Men ved du også, at du kan påvirke den anden vej: Ændre din sindstilstand med din vejrtrækning?   

Når du ånder ud, så slapper du kroppen af. Måske kender du følelsen, når du endelig kommer ud af en svær situation, at du reagerer i kroppen med at lave et dybt suk på en lang udånding? Så aktiverer du den beroligende del af dit nervesystem – det vi kalder det parasympatiske nervesystem.

Det kan du aktivt bruge, hvis du er oppe at køre – bange eller vred fx – at arbejde med at sænke tempoet i dit åndedræt og mindske mængden af luft, som du trækker ind i kroppen. Det gør du især ved at bruge den beroligende effekt i udåndingen ved at gøre dine udåndinger lange.

Hvad gør du, hvis du bliver angst?

Læg en hånd på dit bryst og en hånd på din mave og pust så laaaaaangsomt ud gennem læberne med spids mund. Og prøv inde i dig selv at sige ’Rooooooolig nu’, som du ville sige til et lille barn, der skal beroliges. Bliv ved nogle minutter til du begynder at mærke en effekt. Og gør du det dagligt over længere tid, så træner du faktisk de beroligende netværk i din hjerne, så det bliver nemmere at bevare roen – men også at falde til ro igen.

Du kan også træne den vejrtrækning, som hedder 4-7-8 vejrtrækningen, som netop bygger på dette. Du kan bruge min Youtubevideo med instruktion i netop denne vejrtrækning – og har du mit online kursus til stress ’Find bremsen’, så ligger instruktionen også her under de korte lydfiler.  

Rolig nu – og god sommer!

 

Lyst til at følge med? 

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig en kort intro til hjernetræning. På nyhedsbrevet får du bl.a. besked om nye blogindlæg samt tilbud fra min shop med hjernetræning.

OBS - nyhedsbrevet kommer en til to gange om måneden