Du FÅR aldrig tid til dig selv, du skal TAGE den

egenomsorg stress

Hvad er vigtigt for dig i dit liv?

Det talte jeg om med et par klienter i den forgangne uge.

Kvinder, som drømte om noget andet, end det stressede og bekymrede liv de havde. De drømte om mere liv. Mere nærvær. Glæde med familien. Men også tid til sig selv. Få læst en bog. Eller sy.

Ydmyge krav måske. Men hverdagen fyldte med alt for mange praktiske krav: Madlavning, indkøb, transport, arbejde. OG viste det sig: Masser af små opgaver, som man kommer på undervejs, når man nu alligevel er oppe at stå: En potteplante, der skal rettes lidt til – rod der skal fjernes - en klud der kan svinges.

Det er et evigt tilbagevendende fænomen, når man er børnefamilie, at der er ROD og beskidt i et eller andet omfang. Der er altid noget, der kan ryddes op eller ordnes.

Og det har fået mig til at indse noget:

Du FÅR aldrig fri, du skal aktivt TAGE fri.

Fuldstændig ligesom du booker tre ugers sommerferie fra jobbet, selvom dine opgaver jo stadig er der.

Du bestemmer sådan set selv ret meget, ift. hvor travlt du vil have det, når du har fri. Hvis du giver dine unger lov til at have tre fritidsaktiviteter hver, som de skal køres til af dig… Hvis du synes, det er meget meget vigtigt, at der ikke ligger vasketøj i kurven eller hænger tørt vasketøj på stativet … hvis du synes, det er meget meget vigtigt at der ALDRIG er nullermænd i hjørnerne, ja så kan du godt vinke farvel til ret meget hyggetid med dine børn eller den der bog til dig selv. For det er der ikke tid til.

Du må træffe nogle valg her. HVAD ER VIGTIGST for dig?

For ti år siden var jeg ramt af stress. Jeg var sygemeldt i fire måneder. Og jeg fandt ikke den indre ro på de fire måneder. Måske kom jeg lidt ned i gear, men jeg fortsatte med at stille store krav til, hvordan der skulle se ud hjemme hos os i børnefamilien. At jeg skulle bage bollerne selv. At der skulle støvsuges adskillige gange om ugen. At al aftensmad skulle laves fra bunden.

De næste tre fire år var mit nervesystem stadig meget på overarbejde. Jeg skiftede en del jobs undervejs, fordi jeg troede, at det ville det løse det hele. Men jeg var min egen største kilde til stress. Kravene til mig selv var for høje på nogle parametre, som dybest set var ret ligegyldige for mig – for egentlig så er jeg ret ligeglad med lidt nullermænd. Det er langt mere vigtigt for mig, at jeg har tid til at være sammen med mennesker jeg holder af – veninder - mine børn – min kæreste - og mig selv ikke mindst.

Da jeg begyndte at indse det – at jeg var fanget i hamsterhjulet – så skruede jeg langsomt ned for niveauet. Støvsugede mindre. Ordnede mindre. Prioriterede de langsomme gåture om aftenen, som jeg brugte til at filosofere over livet og komme ned i tempo.

Og det gik op for mig, at jeg prioriterede mit liv forkert. Det handlede aldrig om, hvad der var vigtigt for mig – og hvad der gav mig glæde ved livet. Men andres behov. Og jeg var ulykkelig.

Hvad der siden hændte, kan jeg altid fortælle en anden gang, men en skilsmisse var en af tingene, der blev nødvendig, for at jeg kunne opprioritere det som var vigtigt for MIG.

Hvad kan du gøre, hvis du også sidder fast i hamsterhjulet?

Måske har du også sådan en grundfølelse af, at du aldrig har tid til det, som du gerne vil have tid til? Og at du grundlæggende ikke er særlig tilfreds med dit liv? 

Hvad er det, du gerne vil have tid til? Skriv det op!

Hvis du nu hver dag eller måske hver anden dag SKAL gøre lidt af det her, som er vigtigt for dig, så skal du nu planlægge, HVORNÅR du gør det. For det kommer ikke til at ske, hvis du ikke beslutter dig for, at det skal ske.

Hvis du savner at læse: Skal det være, når du kommer hjem fra arbejde? Eller efter aftensmaden? Når børnene er kommet i seng?

Du bliver nødt til at sætte det ind i programmet, for du FÅR ikke tiden til det. Du skal TAGE den.

OG så bliver du samtidig nødt til at se på alt det, som du bruger tiden på i dag – som gør, at du ikke får læst den bog:

Hvor kan du gå på kompromis?

Kan du leve med, at opvasken måske står nogle timer – og du kan tage den, før du går i seng? Eller hvis du er for træt: Kan du så tage den i morgen tidlig? Eller måske er det i aften din mands tur til at tage den, så du kan få tid til din bog?

Jeg er personligt kommet dertil, at jeg nu kan lade opvasken stå - nogle gange helt til næste morgen - og jeg er vældig stolt af mig selv over det. Det er meget vigtigt for mig, at jeg faktisk får lavet en rolig aften for mig selv, så jeg dels kan falde bedre i søvn og sove godt om natten - men også så jeg føler, jeg lader op til næste dag.

Kan du leve med kun at støvsuge en gang om ugen? At der er top på vasketøjskurven? Du bliver nødt til at arbejde med kravene i hverdagen: De skal skrues ned, så der kan blive tid til dig og det du gerne vil. Eller måske skal din mand og dine børn drages mere ind i opgaveløsningen? 

I starten vil du måske stresse over det, men du har taget en beslutning – ”TAG DET ROLIGT” kan du sige til dig selv: ”Du når det nok”. For vi når som regel altid alt det trælse praktiske.

Men du når kun de dejlige ting, hvis du beslutter dig for, at det er vigtigt! Og det er de dejlige ting, som gør at dit liv føles godt.

Lyst til at følge med? 

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig en kort intro til hjernetræning. På nyhedsbrevet får du bl.a. besked om nye blogindlæg samt tilbud fra min shop med hjernetræning.

OBS - nyhedsbrevet kommer en til to gange om måneden