2022: Året hvor du bliver din egen bedste ven?

egenomsorg pauser stress
I denne uge har jeg talt nytårsforsætter med et par klienter. Det kan godt et eller andet, det her med at have et fokus for året. Og da især når man føler sig skrøbelig, enten på grund af stress, psykisk lidelse eller måske fordi man har slået hovedet eller er syg.
 
Jeg har lavet en aftale med mig selv om noget, jeg skal arbejde på i det nye år. Og for en gangs skyld har jeg besluttet mig for at holde det for mig selv, hvad det går ud på. Men overordnet handler det om det tema, som jeg også har foreslået flere klienter:
Lad 2022 være året hvor du bliver din egen bedste ven.
 
Rigtig mange af os har nogle grundlæggende værdier med os, som handler om at ’yde før vi må nyde’ – ’at gøre noget for fællesskabet’ – ’at være god mod andre’. Og de værdier fejler absolut IKKE noget. Det er gode værdier, som får vores samfund til at hænge sammen. Værdier som jeg tænker i høj grad er med til at skabe det sammenhængende fællesskab, som vi bestræber os på at have i Danmark.
 
MEN de værdier kan komme i karambolage med, hvad vi reelt har ressourcer til, hvis vi er blevet ramt på den ene eller anden måde. Og så er det jeg oplever, at det bliver svært for os mennesker.
 
Hvis vores kræfter faktisk kun rækker til det mest basale, som fx at få sig et bad måske hver tredje dag, købt lidt ind og få spist et måltid ca. tre gange om dagen. Eller hvis man har børn hjemme: At få børnene afsted i skole, få købt ind og lavet mad. Og måske vasket en smule tøj.
 
Eller hvis man evner lidt mere: Faktisk at kunne gå på arbejde nogle timer om ugen OG tage sig af unger og madlavning. Men så er alle kræfter for den uge også brugt.
Hvis du er blevet ramt, så kræfterne slipper op langt hurtigere end før, så er det ikke længere godt at have værdier med dig, som fortæller dig, at du skal ofre dig for fællesskabet og tænke på andre før dig selv. For så overforbruger du dig selv, og så vil du blive ramt af stress, hvis du ikke allerede er det i forvejen.
 
Det kræver faktisk både et værdiopgør og et ret stort personligt arbejde det her med at lære at passe på sig selv. At jeg tager mig tid til at få ro i hovedet. Tager pauser. Får gået en tur, når solen skinner. Tænker på mine egne behov, før jeg tænker på alle andres behov.
 
At jeg ikke altid spontant bare siger JA, når folk beder mig om en tjeneste. At jeg faktisk begynder at tænke: ”Hvad har jeg egentlig kræfter til, hvis jeg også skal være nærværende, når børnene kommer hjem fra skole?”
 
Det fokus har mange af de klienter, som jeg arbejder med. Jeg arbejder selv med det.
Måske er det også et relevant stykke arbejde for dig: At få kigget på, hvordan du bruger dine kræfter? Det kan i hvert fald være relevant, hvis du mangler kræfter i din hverdag.
Det med at lægge en daglig pause ind midt på dagen, kan måske være det første skridt på vejen? Bare ti minutter kan måske være det der gør, at du faktisk holder til dit arbejde OG til at få snakket lidt med din mand eller børn, når dagen er slut?
 
Hvis du kæmper, så tænk over spørgsmålene:
Hvordan er det du behandler dig selv i dag – med dine tanker og med din adfærd? Og får du det godt af den behandling?
Hvordan kan du i 2022 arbejde på at blive din egen allerbedste ven? Hvad skal du ændre på?
 
Jeg gjorde personligt et kæmpe stykke arbejde i efteråret for at passe på mig selv, og her i min juleferie evaluerede jeg. Jeg kan se, at de pauser jeg bevilgede mig selv i form af to klientfrie dage med plads til at udfolde mig selv og holde pauser, faktisk har betydet, at jeg har holdt skruen i vandet og kunne blive ved med at arbejde, også selvom jeg har været rigtig presset privat.
 
Det har også kostet – bestemt – især økonomisk. Men jeg har virkelig været en rigtig god ven overfor mig selv i 2021. Og det har været så godt for mig. 
 
Er du mon DIN bedste ven? Eller skal du bruge 2022 på at blive det?

Lyst til at følge med? 

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig en kort intro til hjernetræning. På nyhedsbrevet får du bl.a. besked om nye blogindlæg samt tilbud fra min shop med hjernetræning.

OBS - nyhedsbrevet kommer en til to gange om måneden